Nyhetsbrev

Nyhetsbrev maj 2024

Våren är här, det syns i alla fall på att det blir grönare utomhus.

Medlemsregister och regionerna

Styrelsen tackar alla som hört av sig och meddelat var de bor och verkar. Det hjälper oss att kunna ordna TA-aktiviteter närmare medlemmarna. Vi har nu regionala representanter i många olika delar av vårt avlånga land. Representanternas uppgift är att ordna aktiviteter för medlemmar i närheten eller vara kontaktpersoner om någon av er medlemmar vill initiera till en träff.

Regioner och representanter:

Syd: Sigvard Persson (taipuab@gmail.com) och Tomas Gustafsson (tomas.h.gustafsson@gmail.com)

Öst: Olle Jonasson (olle.jonasson10@outlook.com) och Sofia Olsson (sofia.olsson@svenskakyrkan.se)

Väst: Anette Johansson (info@dinvag.se) Eva Mårlind (levasamtalsterapi@gmail.com) och Åsa Libäck (asa.liback@gmail.com)

Mitt: Malin Söder (malinj99@gmail.com)

Norr: Inger Johansson (oquvlia@hotmail.com)

I syd kommer det att ordnas 101:or, så känner du någon som skulle vilja delta är det bara att höra av sig till Tomas eller Sigge. I öst ordnas det en träff i cirkelform den 24 maj kl 13:00-15:00 i Medborgarskolans lokaler på Hagagatan 23A i Stockholm. Information har mailats ut till medlemmar i höst. Hör av er till Olle eller Sofia om ni vill delta. Så roligt att aktiviteter börjar ta form, nu inväntar vi fler initiativ i de olika regionerna. Vi hoppas att ni blir många som träffas. Om du är osäker på vilken region du tillhör är du välkommen att maila till levasamtalsterapi@gmail.com.

Ny styrelse

I mars hölls STAFs årsmöte via Zoom. Där klubbade vi bland annat igenom stadgeändringar en första gång. Om stadgarna accepteras av 2025 års årsmöte, så har vi våra nya stadgar på plats nästa år.

2024 års styrelse:

Eva Mårlind, t f ordförande tills Anette Johansson tar sig an uppdraget i juli och Eva tar sig an uppdraget som föreningens kassör

Eleonore Lind, sekreterare

Övriga ordinarie ledamöter är Åsa Libäck och Berit Fahlén

Suppleanter är Olle Jonasson, Tomas Gustafsson och Ulf Hedqvist

Ny EATA-delegat

Då Anette Johansson varit STAFs delegat i EATA under 4 år, valdes nu en ny delegat på årsmötet, nämligen Berit Fahlén, som går på sitt uppdrag i juli.

Eva Mårlind med styrelse

 

Nyhetsbrev 2024 02 28

Bästa STAF-medlem!

Då vi medlemmar inom STAF är spridda över landet och inte alltid har så lätt att träffas allesammans, så vill styrelsen skapa förutsättningar för fler aktiviteter bland medlemmarna i STAF. Tanken är att de som bor/verkar inom regionerna Nord, Väst, Öst och Syd arrangerar träffar inom respektive område. Syftet skall vara att dels lära känna varandra mer, men också att utbyta erfarenheter kring hur man arbetar med TA. Det skapar dessutom möjlighet att arrangera föredrag, seminarier, workshops etc tillsammans. Varje region formulerar och beslutar själva om innehållet i träffarna. Över tid kan det ju hända att flera områden strålar samman i gemensamma aktiviteter.

Eftersom medlemsregistret inte innehåller så utförliga kontaktuppgifter vill styrelsen att alla mailar sina boende- eller verksamhetsorter till: levasamtalsterapi@gmail.com. Då kan regionombuden få en överblick över vem som kan tillhöra vilken region.

Följande personer är regionombud:

Syd: Tomas Gustafsson, Helsingborg och Sigge Persson, Malmö

Öst: Olle Jonasson, Nyköping och Sofia Olsson, Stockholm

Väst: Anette Johansson, Bollebygd, Eva Mårlind, Landvetter och Åsa Libäck, Uddevalla

Norr: Inger Johansson, Sundsvall

Det vi förhoppningsvis skapar med detta är en möjlighet för fler TA-entusiaster att träffas. På så sätt är vi alla med och bidrar till att hålla TA levande i Sverige och utgör även en grund för tillväxt på sikt. Vi önskar att du så snart som möjligt mejlar oss uppgifter om din tillhörande ort. Samt om det är annat vi ska ändra eller lägga till om dig i medlemsförteckningen.

Med Vänliga Hälsningar

Styrelsen STAF levasamtalsterapi@gmail.com

 

 

 

Nyhetsbrev september 2023
Även om det fortfarande är ganska varmt, så är hösten på ingång.
Vad händer i föreningen?  

Medlemsundersökning Styrelsen vill tacka alla som svarat på de två frågorna som vi skickade ut i maj. Era svar är värdefulla för oss i vårt vidare arbete med föreningen. Vi arbetar just nu vidare utifrån de synpunkter och konstruktiva förslag som vi fått till oss från er.

För att möta er medlemmars behov vill vi återupprätta regionala nätverk, där några representanter utses som kontaktpersoner och initiativupprätthållare. Syftet är att skapa nätverk och lättillgänglighet att mötas på olika sätt för våra medlemmar. Hör av dig till Eva (levasamtalsterapi@gmail.com) om du vill vara föreningens representant för någon del av Sverige.

Höstmöte STAF bjuder in till höstmöte lördag den 11 november. Temat för konferensen är TA i utbildning och i skolan. Under dagen hålls ett antal korta föreläsningar och workshops om hur man kan använda transaktionsanalys i skolans värld samt i utbildning. Skriv in datumet i almanackan. Inbjudan med mer information kommer snart.

President´s meeting Helgen den 20-22 oktober bjuds alla ordförandena i de europeiska TA-föreningarna in till en konferens. Det här är en återkommande aktivitet och i år ses vi i Stockholm. Arrangörer för konferensen är jag, i egenskap av ordförande för STAF, tillsammans med ordförandena från de norska och schweitziska TA-föreningarna, Marit Lyngra och Martin Bolliger. Vi räknar med att bli ca 20 deltagare, däribland ordföranden för EATA; Sylvia Schachner.

Under konferensen kommer vi diskutera och reflektera kring; fördelar för föreningarna att vara medlemmar I EATA, målsättning och utmaningar för just vår förening, hur vi kan stödja varandra i rollen som ordförande samt hur ordförande och EATA-delegaten kan stötta varandra.

EATAs facebooksida I juli publicerades inlägget om STAF på EATAs facebooksida. Spana gärna in det och andra länders föreningars inlägg.

Interim etikkommitté På styrelsemötet i maj beslutade styrelsen att upprätta en interim etikkommitté från och med nu. Representanter i etikkommittén är Eleonore, Sigge och Tomas G.

Etikkommittén;

 • skall vara den professionella instans som medlemmar kan referera till och vända sig till i etiska frågor
 • skall upparbeta etiska regler, specificera dessa samt tolka gällande regler.

Eva Mårlind med styrelse

Nyhetsbrev januari 2023

Hej alla medlemmar! Styrelsen vill passa på att berätta om vad som händer i föreningen så här i början av året.

Årsmöte En kallelse till årsmöte kommer inom kort, så håll utkik i mailen. Årsmötet är den 18 mars kl 10. Det finns möjlighet att vara med på plats eller att delta digitalt. Under mötet väljs representanter till 2023 års styrelse. Om du skulle vilja vara en del av styrelsen eller vill veta mer om vad ett styrelseuppdrag i STAF innebär, får du gärna höra av dig; levasamtalsterapi@gmail.com. Två andra punkter på dagordningen är stadgar och representanter i etikkommittén. När mötet är klart fortsätter dagen med ett inspirerande vårmöte.

Vårmöte Höstmötet 2022 blir ett vårmöte 2023 istället. Temat för dagen är en workshop om TA och ledarskap. Styrelsen håller som bäst på att planera det spännande innehållet. Det finns även här möjlighet att vara med på plats eller att delta digitalt. Vårmötet startar direkt efter årsmötet och håller på till kl 17. Det vore så härligt att få träffa så många utav er medlemmar som möjligt, så håll utkik efter inbjudan.

Zoommöten Vi fortsätter att ses en måndag i månaden över Zoom och du är hjärtligt välkommen att delta. Det första tillfället är måndag den 30 januari kl 18 – 19. Temat för kvällen är ”Bekräftelse”. Ytterligare två datum är inplanerade hittills, den 27/2 och 27/3. Träffarna blir som mest givande om någon håller ett kortare eller längre intro, som sedan följs av diskussion och reflektion. Meddela mig om du vill hålla i ett intro på en träff och vilket tema du tänkte ha. Du kan utgå från innehållet i 101:an som inspiration till att hitta ett tema.

Sist vill jag passa på att säga; Härligt att så många fortsätter att vara medlemmar i STAF. Det finns fortfarande möjlighet att betala in medlemsavgiften, så att du kan vara med på 2023 års TA-aktiviteter.

Eva Mårlind Ordförande/STAF med styrelse

Nyhetsbrev december 2022

Hej alla medlemmar! Julen närmar sig och vi kan snart summera det här året.

Under hösten har vi träffats på zoom en måndag i månaden. Extra roligt har det varit att träffa medlemmar från både svenska och norska TA-föreningen. Det är inspirerande, engagerande och härligt att få träffas och prata med varandra med TA som utgångspunkt. Teman har bl a varit Jagtillstånden och Spel. Välkommen till årets sista Zoom-möte den 12/12 kl 18. Då berättar Eleonore om sin TSTA-examen.

Höstmötet blir ett vårmöte istället. Styrelsen håller som bäst på att planera det spännande innehållet. Någon form av workshop eller föredrag kommer det bli under konferensen. Det finns möjlighet att vara med på plats eller att delta digitalt. Det vore så härligt att få träffa så många utav er medlemmar som möjligt, så håll utkik efter inbjudan.

Under hösten har vi i styrelsen arbetat med att revidera stadgarna och förberett för att kunna starta igång en etikkommitté. Efter årsmötet i mars 2023 vill vi att STAF ska ha reviderade stadgar och en etikkommitté som kan inspirera oss kring etiska dilemman. Din röst är viktig i det arbetet.

Om du som medlem har förslag på förändring som skulle göra STAF till en bättre förening i att möta medlemmarnas behov är du varmt välkommen att skicka in en motion till årsmötet. Det gör du genom att före den 31/1 2023, maila ditt förslag till: levasamtalsterapi@gmail.com

Önskar er alla ett gott slut och ett gott nytt år!

Eva Mårlind Ordförande/STAF med styrelse

Nyhetsbrev september 2022

Hej på er! Hoppas ni har haft en bra start på hösten.

Även om det var trist att Autumn School blev inställt fortsätter styrelsens arbete med att sprida intresset och nyfikenheten för TA. I det här nyhetsbrevet kan du läsa om vad som händer under hösten.

Zoom-möte kl 18–19 Välkommen på måndag, den 12 september att vara med på höstens första Zoom-möte för alla STAFs medlemmar. Innehållet för den här träffen är Jagtillstånden. Vi delar erfarenheter och inspireras av varandra utifrån frågeställningarna: Hur använder du dig av Jagtillstånden i ditt jobb, i din vardag och för att förstå dig själv? Skulle du vilja använda dig mer av Jagtillstånden? Numera är även medlemmarna i den norska TA-föreningen inbjudna till våra Zoom-möten. Träffarna blir som mest givande om någon håller ett kortare eller längre intro, som sedan följs av diskussion och reflektion. Meddela mig om du vill hålla i ett intro och vilket tema du tänkte ha. Du kan utgå från innehållet i 101:an som inspiration till att hitta ett tema. Övriga datum för Zoom-möten kl 18–19 i höst: 10/10, 14/11 och 12/12

Nätverksträff den 20 september Ta med en vän, kollega eller kom själv till vår kostnadsfria nätverksträff. Vi ordnar den för alla som vill reflektera tillsammans och lära känna andra som är intresserade av personlig utveckling, nyfikna på att lära sig mer om TA eller skulle vilja använda sig mer av TA i vardagen. Vi fördjupar oss i TA genom att utgå från dramatriangeln. Välkommen till Prästgårdsängen 5 den 20 september kl 18 – 20. Anmälan görs till: levasamtalsterapi@gmail.com senast den 18 september.

Etikkommitté Styrelsen har beslutat att upprätta en etikkommitté i STAF. Syftet med en etikkommitté är att hålla det etiska perspektivet levande bland medlemmarna. Att agera på ett etiskt ”korrekt” sätt är inte självklart. En hela tiden pågående reflektion och diskussion kring etiska frågor i STAF är viktigt. Där är det meningen att etikkommittén ska inspirera och utmana i överensstämmelse med EATA/ITAAs etiska regler. Etikkommittén ska vara en permanent kommitté och bestå av tre medlemmar med högt etiskt anseende i föreningen. Styrelsen väljer vilka som ska ingå i kommittén, och ingen kan vara medlem i eller suppleant i styrelsen. Maila mig om du skulle vilja vara en av medlemmarna i etikkommittén.

Håll utkik på STAFs Facebook-sida för höstens kommande aktiviteter. Gilla och dela gärna!

Eva Mårlind med styrelse

Nyhetsbrev juni 2022

Hej på er! Hoppas ni har möjlighet att njuta av sommaren.

I styrelsen arbetar vi bland annat med hur vi kan sprida intresset och nyfikenheten för TA. Vi har många spännande idéer. Nedan finns några intressanta händelser och datum att lägga på minnet:

Nätverksträff den 20 september Vi startar hösten med att bjuda in till ett nätverk för alla som vill reflektera tillsammans och lära känna andra som är intresserade av personlig utveckling, nyfikna på att lära sig mer om TA eller skulle vilja använda sig mer av TA i vardagen. Vi fördjupar oss i TA genom att utgå från dramatriangeln. Välkommen till Prästgårdsängen 5 den 20 september kl 18 – 20. Känner du fler som skulle vara intresserade, så är de också välkomna. Läs mer här

Autumn Conference i Göteborg den 22 – 24 oktober Tillsammans med det här nyhetsbrevet finns en inbjudan och intressant information om Autumn Conference i Göteborg. Inriktningen på konferensen är Co-creative TA. Alla som vill är välkomna, så ta med en vän eller flera och kom. Många internationellt kända personer inom TA kommer att föreläsa. Berit Fahlén är en av dem. Håll dig uppdaterad om konferensen på STAFs hemsida. Läs mer här

Tillsammans med det här nyhetsbrevet bifogas även, How to Write an Article on Transactional Analysis Research av Roland Johnsson and Moniek Thunnissen, en skrivelse om hur man skriver en vetenskaplig artikel om TA. Vi tackar Roland och Moniek för att de vill dela med sig av det dokumentet. Läs artikeln här

Under våren har vi fortsatt att träffas på Zoom för att prata TA. De två sista gångerna har vi bjudit in medlemmarna i den norska TA-föreningen. Till hösten kommer vi att fortsätta våra Zoom-träffar på måndagar kl 18 – 19 en gång i månaden. Vi börjar måndagen den 12 september. Vi har sett att träffarna blir som mest givande om någon håller ett kortare eller längre intro, som sedan följs av diskussion och reflektion. Meddela mig om du vill förgylla våra möten genom att hålla i ett intro och vilket tema du tänkte ha. Du kan utgå från innehållet i 101:an som inspiration till att hitta ett tema.

Nu vill vi önska er en riktigt härlig sommar med många fina samtal och möten!                Eva Mårlind med styrelse

Nyhetsbrev april 2022

Våren står i full blom och bjuder på varma, soliga dagar. Vad händer i föreningen? På årsmötet i mars tackade vi Berit Fahlén för ett mycket gott jobb efter hennes två år som ordförande i STAF.

Styrelsen har enats om att arbeta med följande prioriterade områden under 2022: 

 • Autumn school, en konferens med fokus på Co-creative TA, 22-24/10 2022 i Göteborg
 • TA och missbruk
 • De regionala avdelningarna och arbetet där.

Vi ser mycket fram emot att få arrangera Autumn school, eftersom den under en tid skjutits fram på grund av Corona. Alla medlemmar är välkomna att delta och/eller hjälpa till att arrangera konferensen. Om du blir nyfiken på att veta mer om Autumn school, så har den en egen flik på hemsidan där all information kring konferensen finns.

Våra zoom-möten fortsätter. Vi ses varannan måndag en timme från kl.17. Alla är hjärtligt välkomna att delta då man kan och har lust. Inbjudan med innehåll på kommande träff skickas ut via mail. Träffarna börjar oftast med att någon inspirerar till reflektion genom att sätta fokus på något område inom TA, till exempel skript. Efter det är ordet fritt för alla att reflektera tillsammans.

I april höll Berit en 101-kurs och vi välkomnar de två deltagare som valt att vara medlemmar i STAF.

Har du tankar, idéer eller synpunkter är vi glada om du hör av dig!                              Eva Mårlind med styrelse

Nyhetsbrev december 2021

Hej alla medlemmar! Nu lackar det mot jul och vi kan snart summera detta året. Under hösten har vi träffats på zoom varannan måndag. Det är inspirerande, engagerande och härligt att se kollegorna. Höstkonferensen behövde skala ner i omfattning då deltagarantalet blev för litet för att kunna göras på Hotell Panorama. Vi flyttade till SITA´s lokaler på Prästgårdsängen, vilket gav en mer intim och gemytlig atmosfär. Programmet fick stuvas om men blev slutligen mycket givande och uppskattat. Fredagen inleddes med ”Runda bordet samtal” om den svenska missbruksvården då – nu – framtiden. Mycket informativt och som gav mersmak att fortsätta arbetet med att hitta former att arbeta med TA inom missbruksvården som passar i det nuvarande läget. Kommande måndags zoom-möte följde upp och fortsatte diskussionerna. Kommande måndag, 13/12, blir det återigen en uppföljning på zoom och vidare diskussioner i temat. Passa på att komma och dela erfarenheter! Fredagskvällen avrundades med mingel. Höstkonferensen hade som den röda tråden ”Skam” i olika workshops och föreläsningar. Mycket intressant, lärorikt och givande för oss som var där. Lördagskvällen avslutade konferensen med en gemensam middag. Det var så roligt att äntligen få ses igen IRL. Träffas, ”tjöta” och njuta av att äntligen få ses! Hoppas det är möjligt att ses på STAF´s årsmöte nästa år! Önskar er alla ett gott slut och ett gott nytt år!

Berit Fahlén Ordförande/STAF med styrelse

Nyhetsbrev juni 2021

Hej på er! Nu är sommaren äntligen här. Vi kan summera 11 zoom träffar under våren. Det har känts givande och härligt att träffa nya och gamla TA kollegor hela våren. Strukturen med att en person håller ett kortare (10 min) eller längre (20 min) intro har lyft träffarna ytterligare. Titta gärna in på vår hemsida för att titta på inspelningar av dessa intron. Vi kommer att fortsätta med samma struktur under hösten, dvs. måndagar varannan vecka kl.17-18! Vi börjar måndagen 6 september! Nu vill vi ha in vilka av er som vill hålla ett kortare eller längre intro. Meddela tema och önskat datum! Du kan utgå från innehållet i 101:an om du inte har inspiration till annat tema!

Höstmötet 19-21 november håller på att planeras. Vi kommer förutom ett konferensprogram på lördagen, även att skapa ett ”rundabordet”-samtal eller panel omkring TA och missbruksvård. Inom Sverige har vi en unik kompetens och erfarenhet av missbruksvård. Hur kan vi, under de rådande förutsättningarna som finns i dagsläget, ta vara på dessa kunskaper och hitta nya vägar att arbeta med missbruk i framtiden? Fokus ”Då – nu – framtid för TA i den svenska missbruksvården”. Det skulle vara enormt givande om många av er med erfarenhet av missbruksvård kan komma till ett fördjupat och förhoppningsvis nyskapande samtal. Vi tycker detta är oerhört angeläget och har därför utökat programmet genom att vi på söndag mellan kl.9-12 ägnar oss åt dessa frågeställningar.

Nu vill vi önska er en riktigt sköööön sommar med många fina samtal och möten IRL!

Berit Fahlén med styrelse

Nyhetsbrev april 2021
Hej på er!
Äntligen är våren här! Njuter av varma, soliga dagar!
Vad händer i föreningen?
Årsmötet gästades av vår italienska kollega Ulrika Widén som berättade om sina
olika verksamheter. Hon arbetar bl.a. med barn och äldre tillsammans i projekt.
Hon jobbar mycket med bild. Mycket inspirerande.
Våra zoom möten fortsätter. Vi ses varannan måndag en timme från kl.17.
Alla är hjärtligt välkomna att delta då man kan och har lust. I måndags var det
Thomas Ohlsson som berättade om Homo Psychicus och Affektteori under ca
20 minuter. Därefter diskuterade vi utifrån våra reflektioner, frågor och
erfarenheter. Detta möte har spelats in och kommer att ses på vår hemsida.
Hoppas ni har uppmärksammat mailet med länken till en gratis digital 101:a.
Vi planerar ett höstmöte med en minikonferens.
Save the date 19-21 november. Mer info kommer.
Prioriterade områden för styrelsen under kommande år kommer att vara:

  • Fortsatt arbete med hemsida och sociala medier
  • Fortsatt arbete med att spela in korta informativa filmer
  • Fortsatt arbete med att uppmuntra medlemmar att skriva om TA
  • Utreda möjligheter att få TA legitimationsgrundande

  Har du tankar, idéer eller synpunkter är vi glada om du hör av dig!

  Berit Fahlén med styrelse

  Nyhetsbrev december 2020
  Hej alla medlemmar!
  Så har snart även denna höst passerat. Vad fort det har gått.
  Vi har nog alla kämpat på för att få det att fungera trots pandemi. För en del är
  de ekonomiska konsekvenserna av minskat arbete kännbara och oroande, och
  för andra har den fysiska distanseringen varit det svåraste. Att inte ha ett
  fungerande socialt liv och kunna träffa sin familj gör livet tristare.
  Inom STAF har vi fortsatt med våra zoom-träffar. Nu måndagar varannan vecka.
  Innan december är slut kommer vi att ha träffats 7 gånger under hösten. Totalt
  alltså 18 gånger från mars till december. På ett sätt ett betydligt livligare
  föreningsliv än vad vi brukar ha. Vi har skrivit om TA, diskuterat TA, politik,
  tjötat och ”hängt”. Högt och lågt. Ibland har vi varit många och ibland bara
  några få. ALLA är hjärtligt välkomna att besöka vårt zoom-rum.
  Nästa träff blir 11 januari kl.17.
  Det blev tyvärr inget höstmöte IRL. I stället träffades vi på zoom. Tema var att
  fortsätt vårt arbete med forskning inom TA. Några av oss har därefter träffats
  för att arbeta vidare med de uppkomna temana.
  Ett tema har varit att undersöka om vi har kontakter i de svenska universiteten
  som skulle kunna vara intresserade av göra en studie/forskning kopplat till TA.
  Finns det någon av våra medlemmar som har någon sådan kontakt är vi
  tacksamma om du/ni kan kontakta mig.

  Intresse av att göra egna mindre forskningsstudier finns också. Som
  gemensamt projekt kommer vi att analysera och jämföra TA med andra teorier
  och metoder. Vi börjar med KBT, DBT, NLP och MI. Vill fler haka på är du
  välkommen!
  Önskar er alla ett gott slut och ett gott nytt år!
  Berit Fahlén
  Ordförande/STAF med styrelse